Lectoraat Maatwerk in Leefstijl en Beweegzorg leert mensen weer bewegen
Een toolkit waarmee fysiotherapeuten cliënten met dementie, Parkinson, of na een beroerte, opnieuw leren bewegen. Dat is de opbrengst van het project 'Beter bewegen door therapie op maat' van ons lectoraat Maatwerk in Leefstijl & Beweegzorg. Fysiotherapeuten gebruiken de toolkit inmiddels in de praktijk. En het project ontving onlangs de RAAK Publieksprijs 2024 voor het beste praktijkgerichte onderzoek. Een superprestatie en met een prijs van 5.000 euro een mooie beloning voor het harde werk van ons onderzoeksteam. Onze hartelijke felicitaties!
Praktische toolkit
Mensen die een beroerte hebben gehad, verliezen vaak hun vermogen goed te bewegen. Dit geldt ook voor mensen met dementie of Parkinson. Zij leren dit opnieuw onder begeleiding van fysiotherapeuten. Ons onderzoeksteam ontwikkelde samen met fysiotherapeuten, patiënten en ontwerpers onder andere een kaartenset en website. De kaarten tonen concrete, alledaagse bewegingen en de bijbehorende leerstrategie om die beweging aan te leren. Daarnaast geven de kaarten praktische instructie, zie je hoe je variatie in de oefeningen brengt, en ontdek je hoe je de begeleiding toespitst op persoonlijke wensen en behoeften. Op de website motorisch-leren.nl staan korte praktijkvideo’s en informatie over de verschillende leerstrategieën en oefeningen.
Zorg op maat
Melanie Kleynen, projectleider ’Beter Bewegen door therapie op maat’: “In veel behandelrichtlijnen voor zorgprofessionals staat dat we zorg persoonlijk moeten maken. Maar praktische oplossingen ontbreken vaak. Met ons project bieden we wél een oplossing. Onze tools helpen zorg echt af te stemmen op de patiënt. Hiermee kunnen therapeuten efficiënter en creatiever werken en het helpt studenten om theoretische kennis praktisch toe te passen.”
Succesvol hulpmiddel in praktijk
Meer dan vijfhonderd behandelsessies, uitgevoerd in eerstelijns fysiotherapiepraktijken en het Maastricht UMC+, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en verfijning van deze tools. De kracht van de toolkit blijkt ook uit de verhalen van therapeuten en patiënten. Zo vertelt een fysiotherapeut dat de toolkit goed aansluit bij de verschillende ervaringsniveaus van beginnende en meer ervaren therapeuten. Een van de patiëntvertegenwoordigers, die standaard onderdeel zijn van het onderzoeksteam, gaf aan dat de patiënten met name de persoonlijke aanpak waarderen. “Patiënten gaven in interviews aan dat er in de therapie echt naar hen geluisterd werd, waardoor de therapie nog meer als maatwerk voelde en betekenis kreeg. Dat motiveert om door te gaan.”
Breed toepasbaar
‘Het project is positief uit de hand gelopen en blijkt breed toepasbaar. Wat begon als een hulpmiddel voor fysiotherapeuten, blijkt een grote potentie te hebben om ook bij andere disciplines te gebruiken’, vertelt Kleynen. ‘We zijn trots dat bij het Maastricht UMC+ de toolkit al standaard op de fysiotherapieafdeling wordt ingezet. Maar ook andere locaties en disciplines kunnen er gebruik van maken. Denk aan bijvoorbeeld ergotherapeuten en verpleegkundigen’, aldus Melanie Kleynen.
Impact maken
Susy Braun, lector Maatwerk in Leefstijl & Beweegzorg: “Ik ben er trots op dat ons onderzoek op het gebied van motorisch leren de afgelopen jaren 4 keer is genomineerd voor de RAAK Award. Dat is een geweldige erkenning. Hoe mooi is het dat wij de RAAK Publiekprijs in 2019 mee naar Heerlen mochten nemen en nu weer! Ik ben ontzettend dankbaar dat de mensen waar we het voor doen - uit het onderwijs, de praktijk en vanuit onderzoek - vinden dat we impact blijven maken.”