Engineering student Oktay Güçlü wint belangrijke Europese prijs
Oktay Güçlü, vierdejaarsstudent aan de opleiding Engineering van Zuyd Hogeschool, heeft vrijdag 25 oktober de Europese finale gewonnen van de ‘Speak Out for Engineering’-competitie in London. Dit is een Europese competitie voor studenten met de beste presentatievaardigheden rondom een mechanisch-technisch gerelateerd onderwerp, uitgeschreven door het Institution of Mechanical Engineers (IMechE). In februari 2020 mag Oktay Güçlü als Europese winnaar deelnemen aan het wereldkampioenschap in Dubai. Voor je studie een onderzoek doen rondom de ontwikkeling van een nieuw soort biosensor is één, daarover een heldere presentatie geven voor een vakjury inclusief een zaal vol, veelal, specialisten is een ander ding. Oktay Güçlü is er desalniettemin in geslaagd om de eerste plaats tijdens dit Europees kampioenschap in de wacht te slepen met een presentatie over zijn onderzoek. Uit handen van de jury mocht hij een geldprijs inclusief het certificaat ‘European Champion Speak Out for Engineering’ in ontvangst nemen.
Soft skills ook in technische beroepen niet verwaarlozen
“Mensen in technische beroepen zijn veelal opgeleid op basis van hard skills. Voor deze technische beroepsgroep is het echter net zo belangrijk om ook relevante soft skills, zoals bijvoorbeeld presentatievaardigheden en spreken in het openbaar, te ontwikkelen”, aldus Oktay. Om deze soft skills draaide het in de door het Institution of Mechanical Engineers (IMechE) uitgeschreven competitie Speak Out for Engineering die op vrijdag 25 oktober 2019 heeft plaatsgevonden in Londen. Oktay was een van de acht finalisten in de Europese finale en kwam als winnaar uit de bus. Eerder was hij winnaar van de Benelux-finale.
Gewonnen met presentatie over biosensor
Negentig procent van het totale aantal punten tijdens de competitie Speak Out for Engineering worden gegeven voor presentatievaardigheid over een mechanisch-technisch gerelateerd onderwerp. In het geval van Güçlü ging de presentatie waarmee hij Europees finalist is geworden over een onderzoeksproject waarin een nieuwe biosensor ontwikkeld wordt.
Oktay Güçlü: “Binnen dit Surfscan onderzoeksproject waarin Universiteit Maastricht als opdrachtgever samenwerkt met Zuyd Hogeschool wordt een nieuw soort biosensor ontwikkeld om een urineweginfectie binnen 20 minuten vast te stellen. Deze biosensor is gebaseerd op de warmteoverdracht-methode. Hiermee is het mogelijk om het aantal E.coli-bactereën – zogenaamde ‘poepbacteriën’ – extreem nauwkeurig en selectief te detecteren op basis van temperatuursmeting.”
(Foto: Oktay Güçlü en Paul Bennington (rechts), voorzitter van Benelux Branch Institution of Mechanical Engineers)
Belangrijk voor latere loopbaan
Oktay Güçlü is in zijn nopjes met zijn prijs. “Al tijdens mijn opleiding Engineering bij Zuyd Hogeschool ben ik lid geworden van Institution of Mechanical Engineers om diverse redenen. Een daarvan is dat ik op die manier kan werken aan mijn soft skills zoals spreekvaardigheid en daarnaast ook al kan bouwen aan mijn netwerk – ook internationaal. Vaardigheden die ontzettend van pas komen in mijn carrière straks. Ik adviseer andere studenten om tijdens de studie vooral ook de ontwikkeling van je soft skills niet te verwaarlozen. Soft skills heb je straks eveneens hard nodig als je bij een bedrijf of organisatie werkt.”
"Ik adviseer andere studenten om tijdens de studie vooral ook de ontwikkeling van je soft skills niet te verwaarlozen. Soft skills heb je straks eveneens hard nodig als je bij een bedrijf of organisatie werkt.”
(Oktay Güçlü)