Nieuws
Nieuws

Duurzaam Zuyd - "Continue kruisbestuiving tussen onderwijs, onderzoeken en de praktijk"

Op het gebied van onderwijs, bedrijfsvoering én op het gebied van vitaliteit en welzijn, is binnen Zuyd een stevige duurzaamheidsbeweging in gang gezet. “Tegelijkertijd hebben we nog wel een weg te gaan”, zegt Laurien Kok, programmaleider Duurzaam Zuyd. “Om de ambities van Zuyd te laten slagen, moeten we duurzaamheid als vanzelfsprekendheid gaan zien en integraal in onze curricula en bedrijfsvoering opnemen. Met het programma Duurzaam Zuyd geeft Zuyd Hogeschool een verdere boost aan duurzaamheid.

In april 2022 bekrachtigde het College van Bestuur de twee duurzaamheidsambities van Zuyd. De ambities zijn bottom-up ontstaan in samenwerking met studenten, docenten en medewerkers. Iris Kanera, programmamanager Verduurzamen Onderwijs & Onderzoek: “De eerste houdt in dat onze afgestudeerden in 2030 in staat zijn om vanuit hun eigen discipline bij te dragen aan een duurzamere wereld, met een goede balans tussen planet, people en prosperity.” Eric Curfs, programmamanager Bedrijfsvoering. “Met de tweede ambitie leggen we de focus op het verduurzamen van de organisatie zelf en geven we het goede voorbeeld.” Ook vitaliteit en welbevinden van onze medewerkers en studenten staat hoog op de agenda”, vult Claudia Puts, programmamanager Vitaliteit, aan. Laurien: “Zuyd ziet duurzaamheid als een breed begrip. We kijken naar zowel economische, ecologische als sociale aspecten. Hiermee sluiten we aan bij de 17 Sustainable Development Goals (SDGs), omarmd door de Vereniging van Hogescholen.”

Passie voor ontwikkeling

Duurzaamheid is een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s en vraagt om nieuwe kennis en inzichten. Laurien: “De strategie van Zuyd luidt ‘Passie voor ontwikkeling’. “Ontwikkeling van kennis en competenties op het gebied van duurzaamheid, sluit daar naadloos op aan. Het is onze verantwoordelijkheid – onze morele verplichting zelfs – om studenten af te leveren met de bagage waar de regio nu en in de toekomst om vraagt. Dat geldt zowel voor het bacheloronderwijs als het onderwijs aan werkende professionals.”

Duurzaam Zuyd

Om ervoor te zorgen dat ambities realiteit worden is er de programmaorganisatie Duurzaam Zuyd. Het programma bestaat uit drie lijnen: onderwijs & onderzoek, bedrijfsvoering en vitaliteit & welzijn. Duurzaam Zuyd brengt alles wat binnen Zuyd op het gebied van duurzaamheid gebeurt in kaart, legt verbindingen, signaleert hiaten, deelt best practices en inspireert. Laurien: “We adviseren diensten en academies en helpen met het verduurzamen van hun activiteiten, inspireren vanuit best practices, brengen initiatieven in kaart, jagen aan en faciliteren waar nodig. Op die manier willen we duurzaamheid in de Zuyd community integreren en bestendigen.”

Prominente plek voor duurzaamheid

In verschillende lectoraten en opleidingscurricula neemt duurzaamheid al een prominente plek in. “Natuurlijk zijn er al mooie voorbeelden te benoemen, vertelt Iris enthousiast. “Als ik er dan één specifiek mag uitlichten vind ik de Univer©ity een prachtig schoolvoorbeeld van het integraal verduurzamen van ons onderwijs in onze curricula. Studenten leren hier multidisciplinair samen te werken en met een systemische blik te kijken naar duurzaamheidsvraagstukken in onze regio. Daarnaast raken de projecten binnen Univer©ity ook circulaire vraagstukken. Dit zorgt dus echt voor meervoudige waardencreatie van Zuyd naar de regio en naar haar studenten.”

Voorbeeldgedrag

Deze meerwaarde ziet Eric ook op het terrein van de bedrijfsvoering. “Het komt eigenlijk neer op een kanteling in denken,” constateert hij. “Binnen de bedrijfsvoering verbreden we van een vooral financiële en economische focus naar duurzaamheid en circulariteit. We hebben zes kansrijke thema’s benoemd om de bedrijfsvoering te verduurzamen; mobiliteit, huisvesting, afval, energie, inkoop en integrale rapportage. Deze kansen mogen en gaan we niet laten liggen.” Hij vult aan: “Bedrijfsvoering zoekt uiteraard de verbinding met Onderwijs & Onderzoek. “Zo betrekken we studenten Built Environment bij de verduurzaming van onze huisvesting, hebben studenten meegedacht over een nieuwe visie op catering en buigen studenten op de Brusselseweg in Maastricht zich over een nieuwe aanpak op afval, energie en mobiliteit op die locatie. En dit is slechts een greep uit de vele voorbeelden.”  Claudia ziet op het gebied van vitaliteit eveneens een beweging. “Wij zien Zuyd als een vormingsinstituut dat studenten opleidt tot de leiders van de toekomst, die voorbeeldgedrag vertonen en tegelijkertijd in zichzelf investeren om veerkrachtig te blijven.”

Kruisbestuiving

“Voor elke programmalijn geldt dat er voortdurend sprake is van kruisbestuiving tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk”, zegt Laurien. De kracht van Duurzaam Zuyd is signaleren, inzichtelijk maken wat er speelt en verbinden. Door krachten te bundelen vormen we een duurzame Zuyd Community en maken we samen een sterkere vuist voor een duurzame toekomst.