Nieuws
Nieuws

Studenten checken of shampoo echt 100% vegan is

‘Duurzaam’, ‘natuurlijk’ en ‘100% vegan’. Het zijn magnetische toverwoorden voor fabrikanten. Zet er nog een groen blaadje bij en de verkoop van deodorant, eieren of kleding gaat bijna vanzelf. Maar kloppen die mooie beloftes altijd? Helaas niet. Daarom leert Zuyd studenten en financiële professionals deze groene zeepbellen door te prikken in de verslagen van bedrijven.

Op de shampoo staat ‘100% vegan’, maar de producent werkt aan dierproeven. Kan dat? En mag je deodorant ‘natuurlijk’ noemen als slechts 1 procent van de ingrediënten ook echt natuurlijk is? Tot nu toe wel. ‘Natuurlijk’, ‘puur’, ‘duurzaam’ of ‘100% vegan’ zijn geen beschermde begrippen. Dus een energiebedrijf mag zichzelf duurzaam noemen terwijl het deels grijze stroom verkoopt. Steeds meer bedrijven zetten zo’n groen masker op. In zogenaamde duurzaamheidsverslagen stellen ze de zaken vaak ‘groener’ of beter voor dan ze daadwerkelijk zijn. Of informatie wordt niet in het verslag opgenomen als die het groene imago schaadt.

Einde greenwashing

Europa wil een einde aan maken aan deze greenwashing met een speciale richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hierin staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven moeten rapporteren wat hun impact is op mens, milieu en klimaat. Naast beursgenoteerde ondernemingen moeten ook grote bedrijven er vanaf 2025 aan geloven. Het gaat in Nederland om ongeveer 3500 bedrijven waarvan enkele honderden in Limburg.

Studenten van Zuyd onderzoeken op dit moment wat de Limburgse bedrijven straks te wachten staat om aan die CSRD te voldoen. “Dit onderwerp trekt ook veel zogenaamde ‘experts’ aan die er een lucratieve business in zien om bedrijven te adviseren. Maar eigenlijk weten ze vaak niet precies waar het over gaat”, merkt docent-onderzoeker Financieel Management Rob Jacobs van Zuyd. “Wij willen gedegen deskundigen opleiden die echt diep in de materie zitten om elke vorm van greenwashing te voorkomen. Zoals competence greenwashing.”

Speciale cursussen

Niet alleen de huidige studenten van Zuyd worden getraind om greenwashing op te sporen. Ook experts met enkele jaren werkervaring kunnen zich bij Zuyd specialiseren op dit vlak. “Samen met onze studenten en experts uit het werkveld hebben we aparte cursussen ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor accountants en andere financiële professionals. Na deze vierdaagse training ken je de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en kun je chocola maken van de wirwar aan standaarden. We hebben die cursus nu twee keer gegeven en de evaluaties waren erg positief”, vertelt Jacobs.

Voor zittende studenten staat sinds een paar jaar een nieuw vak op het lesrooster: Sustainable Finance & Control. Ook krijgen studenten Finance & Control sinds het voorjaar 2023 voor het eerst de module ‘Duurzaamheidsverslaggeving’. “Niet alleen hbo’ers, ook het voortgezet onderwijs, mbo en universiteiten moeten we hier uiteindelijk in meenemen”, zegt Jacobs. “Want het is geen ver van mijn bed show meer. Binnenkort gaat het roer drastisch om. Samen met lector Martijn Zoet van het lectoraat Future Proof Financial verwacht Jacobs een tsunami aan onderzoeksvragen. “En tegelijk zullen steeds meer mensen een opleiding willen volgen op dit vlak. Het onderwijs zal flink op de schop gaan”, voorspelt hij. Daarom stroopt hij met zijn studenten en collega’s nu al de mouwen op om de groene Pinokkio’s te ontmaskeren.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goed opgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Meer informatie: Programma Duurzaam Zuyd