Nieuws
Nieuws

Koning en scholieren op werkbezoek bij Brightlands Campus

Koning Willem-Alexander en honderd Zuid-Limburgse havoleerlingen brachten op 9 juni een werkbezoek aan de Brightlands Campus in Geleen. De werkbezoeken stonden los van elkaar, althans op papier. Want als je opeens de koning tegen het lijf kunt lopen, geeft dat je schoolexcursie toch een oranje randje.

“Is hij er al”, klinkt het als de eerste scholieren bij Brightlands aankomen. Maar zover is het nog niet. In de collegezaal vertelt Cyriel Mentink van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) dat het vandaag over circulariteit gaat. Spullen recyclen, hergebruiken of zodanig maken dat ze langer meegaan. Alles om ervoor te zorgen dat afval niet meer bestaat. Aan de hand van een animatie laat Mentink zien hoe dat werkt. Studenten van Zuyd sleutelen hier met andere studenten, bedrijven en onderzoekers aan nieuwe uitvindingen. Na de film vraagt Mentink wat de leerlingen vandaag vooral hopen te zien. “De koning”, roept een jongen uit de zaal.

Kinderkleding

Hij komt pas om twaalf uur. In groepjes krijgen de leerlingen van Trevianum Scholengemeenschap uit Sittard en Porta Mosana College uit Maastricht meer uitleg over verschillende circulaire uitvindingen van Zuyd en CHILL. Zoals van Larissa Van der Leek (21), Dennis de Ruiter (20) en Rafael de Bie (18). Zij zitten bij elkaar in het tweede jaar van Engineering bij Zuyd. Tijdens het 1001 Ideeën Festival besloten ze te kijken of ze (kinder)kleding van PE of PP-plastics kunnen maken. “Die kleding zal veel langer meegaan en makkelijk schoon te maken zijn. Tot nu toe is het mogelijk om met een 3D-printer een draad van 0,4 millimeter dik te maken. Maar om er echte kleren van te maken moeten we een dikte van 0,05 millimeter kunnen maken”, vertellen ze. Zover is het nog niet en daarom is er nog veel onderzoek nodig.

Paralympics

In het lokaal naast deze drie studenten staat een handbike. Op de hoek van een tafel zit Mitch Valize. Hij won in 2021 goud tijdens de Paralympics in Tokio. “Dat ik goud won, komt door deze handvaten”, zegt hij. "Zonder deze grepen zou het zilver zijn geweest. De grepen zijn precies naar mijn handen gevormd waardoor ik niet kan wegglijden. De jongen die net voor mij fietste die laatste meters gleed steeds weg met zijn handen. Daardoor kon ik meer kracht zetten en hem net verslaan.” De grepen zijn gemaakt op de Brightlands Campus en ook studenten van Zuyd hebben hier een bijdrage aan geleverd. Op de vraag of hij straks ook naar de koning gaat, lacht Mitch. “Nee, ik heb hem al ontmoet toen ik goud had gewonnen en ik hoop hem weer te zien na de Paralympics in Parijs volgend jaar. Want dat betekent dat ik weer een medaille heb gewonnen.”

Unieke samenwerking

Terwijl de scholieren naar hun volgende circulaire meeting gaan, draait de koninklijke Audi de campus op. In een kleine zaal vertellen de topmannen van Chemelot en Brightlands, Loek Radix en Bert Kip, alles over het ontstaan van dit industriegebied. En over de unieke combinatie als het gaat om de samenwerking tussen bedrijven, onderzoekers en studenten. Daarna zoomen ze in op de verschillende mogelijkheden om duurzaam waterstof te winnen. Om de koning een kijkje in de keuken te geven, nemen ze hem mee voor een rondleiding.

Koning betekent aandacht

In de zaal zaten ook een paar scholieren (Eva en Thies) en twee studenten van Zuyd. Noah De Bruijn (21) vierdejaars van Applied Science en Larissa die net nog een presentatie gaf over de kinderkleding van de toekomst. Ze vinden het leuk de koning in levende lijven te hebben gezien. “Ik zit nog op de middelbare school en heb hier stagegelopen en dan komt nu, op mijn laatste dag de koning langs. Hij komt mij uitzwaaien”, lacht Eva. “Het is goed dat er aandacht komt voor het onderzoek naar waterstof. En als de koning er is, krijg je die aandacht”, zeggen Larissa en Noah. Cyriel Mentink is het met hen eens. Al gauw gaat het gesprek over studeren en het maken van de juiste studiekeuze. Veel scholieren die vandaag bij Brightlands waren, zullen nog niet meteen weten wat ze willen gaan studeren. Mentink: “Ik zou tegen hen willen zeggen: kies wat je nu leuk vindt en bedenk je dat het niet per se een vak moet zijn voor de rest van je leven. Heel veel mensen komen uiteindelijk op een hele andere plek terecht.” “En bezoek veel open dagen”, voegt Larissa toe terwijl de koning buiten in een bus stapt voor een rondleiding over het enorme terrein.

Foto's: Marcel van Hoorn