Nieuws
Nieuws

Onderzoek naar steun verloskundige bij armoede en stress

Verloskundigen zien dat aanstaande ouders in Zuid-Limburg steeds vaker kampen met bijvoorbeeld armoede en stress. Daardoor hebben ouders meer behoefte aan (psycho)sociale zorg. Een nieuw bijzonder lectoraat van Zuyd onderzoekt hoe verloskundigen deze ouders de best mogelijke ondersteuning geven.

Sociale zorg in de verloskunde. Zo heet het bijzonder lectoraat van dr. Marijke Hendrix (44). En dit is het eerste Nederlandse lectoraat dat nadrukkelijk de sociale kant van de verloskunde onderzoekt. Een onderwerp dat al een paar jaar aandacht krijgt in het lectoraat Midwifery Science van Zuyd. Juist nu een kansrijke start voor alle kinderen zó belangrijk is, geeft Zuyd dit nog meer aandacht. Marijke vertelt hoe.

Wat onderzoeken jullie straks?

“Wat verloskundigen kunnen betekenen voor zwangere vrouwen en kersverse ouders die sociale of psychosociale behoeften hebben. Ook hopen we de onderlinge samenwerking te versterken van zorginstanties. Zodat zij gezinnen daarna zo goed mogelijk verder ondersteunen. Denk aan de gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties. Ons onderzoek levert vast nieuwe ideeën op. En die onderzoeken we en voeren we door in ons onderwijs en de praktijk.”

Waarom is dit zo belangrijk?

“In Zuid-Limburg kampen aanstaande ouders vaker met armoede en stress. En ook met lage gezondheidsvaardigheden of een ongezonde leefstijl. Met ons onderzoek willen we die ouders een goede en toegankelijke verloskundige zorg geven. En tegelijk krijgt zo een nieuwe generatie een gezonde start.”

Klinkt goed! Maar waar begin je dan?

“Eerst zoeken we uit welk gezin welke zorg nodig heeft en van wie. Daarbij heeft de verloskundige een belangrijke taak. Studenten en verloskundigen leren daarom nu al risicofactoren te signaleren en bespreekbaar te maken. Zo kunnen we de ouders goed en helder informeren. Dat geeft hen veerkracht. En samen beslissen we daarna wat de beste zorg is.”

En wat wordt de rol van studenten in het lectoraat?

“Zij gaan helpen bij ons praktijkgericht onderzoek. Samen met studenten van andere opleidingen zoals Verpleegkunde of Sociaal Werk. En ook professionals, cliënten en docenten in de zorg en welzijn helpen bij ons onderzoek.”

Verheug je je erop?

“Zeker. Het is fantastisch dat Zuyd en de Stichting Bijzondere Voorzieningen Moederschapszorg dit lectoraat samen mogelijk maken! Vooral in Zuid-Limburg waar we al lang kampen met een hardnekkige gezondheidsachterstand. Samen met onderzoeks-, onderwijs- en kennispartners hoop ik een verschil te maken!”

Moederschapszorg

Lector Midwifery Science, Marianne Nieuwenhuijze van Zuyd, nam het initiatief voor dit bijzonder lectoraat. En ze vindt het mooi dat Stichting Bijzondere Voorzieningen Moederschapszorg dit mogelijk maakt. “Deze stichting is al lang verbonden aan onze academie en ondersteunt allerlei activiteiten die de geboortezorg in Zuid-Limburg verder verbeteren.”

Over Marijke

Marijke is zelf geboren in Born en woont nu in Sittard met haar man Bart Ploemen en 2 dochters. Na de havo volgden haar:

  • bachelor Verpleegkunde bij Zuyd.
  • master Gezondheidswetenschappen, differentiatie Zorgwetenschappen aan Universiteit Maastricht (UM).
  • baan als projectcoördinator Transmuraal Zorgcentrum Voortplanting.
  • promotie over: ‘Wat bevalt beter: thuis of (poli)klinisch?’ Ze onderzocht de motivaties en ervaringen van vrouwen over de plaats waar ze bevallen, de zorguitkomsten en -kosten.
  • baan bij de Academie Verloskunde van Zuyd. Als hoofddocent-onderzoeker verzorgt ze het onderwijs voor de bachelor en master. En bij het lectoraat Midwifery Science is ze programmaleider Gezonde Start. Met collega’s onderzoekt ze de best mogelijke start voor moeder en kind.

Als ze niet werkt, speelt Marijke graag tennis en padel. En ’s winters staat ze op de skilatten.

Marijke (rechts) krijgt de bloemen van Rachelle van Haaften, directeur Gezondheidszorg en Welzijn bij Zuyd.