Nieuws
Nieuws

Winnaars Henriëtte Hustinxprijzen 2024: Kunst die verbindt en aan het denken zet

Op donderdagavond 26 september werden de Henriëtte Hustinxprijzen voor de kunsten uitgereikt in een volle zaal van de Toneelacademie Maastricht. De winnaars van de Henriëtte Hustinxprijzen – Mounir Eddib (beeldende kunst), Hon Ning Cheung (muziek) en Luka Kluskens (theater) – blinken uit door maatschappelijke thema’s op een bijzondere manier in hun werk te verwerken. Of het nu gaat om migratie, culturele identiteit of persoonlijke verhalen; de winnaars gebruiken kunst om mensen te verbinden en te inspireren.

Mounir Eddib verbindt verleden en vernieuwing

Mounir Eddib viel op met zijn serie schilderijen en ruimtelijke installaties waarin hij persoonlijke verhalen verweeft met de geschiedenis van zijn familie en omgeving. Materialen uit zijn Marokkaanse achtergrond en de Limburgse mijnbouw spelen een belangrijke rol in zijn werk. De jury prees vooral zijn vermogen om emotie en experiment te combineren: 'Zijn werk grijpt je meteen en zet aan tot nadenken', aldus de jury. 'Mounir blijft zichzelf uitdagen en vernieuwen.'

Andere genomineerden

Maya Sfaltou – Welcome to the Palmanova
Kim Schlicksupp – Sorteer de Chaos
Nick Valentijn – Solid Series
Emmy Mevissen – Solastalgia
Mara Appels – Herdenkingspaviljoen Hille

Hon Ning Cheung toont de kracht van muziek in tijden van migratie

'Haar project laat zien hoe muziek levens kan veranderen', zegt de jury over het werk van Hon Ning Cheung. Met haar project brengt ze muzikanten met een migratieachtergrond samen voor concerten en workshops. Ze werkte samen met het Refugee Project Maastricht, wat door de jury werd geprezen als een krachtig voorbeeld van hoe muziek mensen kan verbinden en maatschappelijke uitdagingen kan overwinnen.

Andere genomineerden

Nader Adabnejad – voor zijn project dat muziek en visuals combineert om verschillende emoties te verkennen.
Sepehr Keyani – voor zijn werk rond de bevrijding van vrouwen in Iran, waarin hij klassieke muziek met poëzie samenbrengt.

Luka Kluskens zet Maastricht op de kaart met haar veelzijdigheid

De jury is vol lof over Luka Kluskens, die niet alleen acteert, maar ook schrijft, regisseert en produceert. 'Luka is vaak de motor van haar eigen werk, en dat dwingt respect af', aldus de jury. Met films zoals Sjeemte, waarin ze de hoofdrol speelt, blijft Luka trouw aan haar Limburgse roots. De jury ziet haar als een veelzijdig talent met een veelbelovende toekomst.

Over de Henriëtte Hustinxprijzen

De Henriëtte Hustinxprijzen zijn er om het belang van kunst en cultuur in Zuid-Limburg te benadrukken. Elk jaar worden drie prijzen van €5.000 toegekend aan talentvolle studenten of collectieven van Zuyd Hogeschool. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: beeldende kunst, theater en muziek. Hiermee erkent Zuyd Hogeschool de impact die deze jonge kunstenaars hebben op hun vakgebied en op de samenleving. De winnaars komen van het Conservatorium Maastricht, de Maastricht Institute of Arts en de Toneelacademie Maastricht.

Sara Leon, Stichting Egmond Hustinx; Tim Sabel, jurylid Conservatorium;Reynilde Leyers, jurylid Conservatorium; Mounir Eddib, winnaar Maastricht Institute of Arts; Luka Kluskens, winnaar Toneelacademie; Sanne Vaassen, jurylid Maastricht Institute of Arts; Hon Ning Cheung, winnaar Conservatorium; Lene ter Haar, voorzitter Stichting Egmond Hustinx.