Expositie over seksueel geweld maakt veel los
Huilende gezichten, klachten, wegkijkende ogen en verhalen. Vooral veel verhalen. De expositie Silent Scream maakt het nodige los in de wandelgangen van Zuyd. En laat dat nou net de bedoeling zijn van fotograaf en kunstenares Henriëtte van Gasteren.
Nadat haar dochter Krissi als student in Amsterdam door twee medestudenten is verkracht, grijpt Henriëtte naar haar camera. Ze gaat op pad om Krissi en andere slachtoffers te fotograferen en verzamelt hun verhalen. Vaak op de plek waar het gebeurde. Ze fotografeert en spreekt ook daders en deskundigen. Zo wil Henriëtte het taboe rond seksueel geweld doorbreken.
Iedereen doorgronden
Henriëtte wil iedereen doorgronden. Juist ook de daders. Al die foto’s en verhalen staan ook in haar boek Silent Scream. En ze vormen haar expositie. Nu te zien bij Zuyd, het gouvernement in Maastricht en in het nieuwe jaar nog op tal van andere plekken in Nederland en België.
Na verkrachting
De naam Silent Scream komt uit deze tekst die Krissi na de verkrachting schreef:
I still remember the silent screams that echoed into the pillow while the darkness before my eyes made me feel even more of the awful hands that went up and down and made me forget that my body is mine.
The look on their faces while they were killing me and the screaming they ignored while I tried to leave but the door and the lock and the hands held me against my will. The fun and games it all seemed before. Now I feel empty and the silent screams go on in my head where no one seems to hear.
Einde taboe
“Nee, dit is inderdaad geen leuk onderwerp! Maar dat taboe, dat moet eraf”, zegt Henriëtte bij de opening van de expositie in de Hotel Management School Maastricht. “Anders blijven slachtoffers er alleen mee worstelen. En ik zie voor mijn camera hoe het mensen juist oplucht als ze hun verhaal vertellen. Bijvoorbeeld Daniëlle. Ze is als kind misbruikt. Dus ik fotografeerde haar in een kinderbed. Ze huilde, maar na de shoot kon ze weer lachen. Pure opluchting.”
Schaamte
Krissi is ook blij met haar moeders werk. “Weet je, ik schaam me er nog steeds voor dat ik verkracht ben. Dat zal ook wel zo blijven, denk ik. Maar door haar foto’s is die schaamte wel een beetje minder. Ik ben er sterker uitgekomen.”
Reacties Zuydstudenten
Bij de opening van haar expositie in het gouvernement sprak Henriëtte een vrouw van 73. “Ze vertelde me dat ze als kind 68 jaar geleden ook was misbruikt. En dankzij de expositie durfde ze er nu voor het eerst over te praten! Zo speciaal, dat raakte me wel.” En ook bij Zuyd maakt de expositie veel los. Dat bleek bij een rondje langs verschillende locaties. Lees hun verhalen.
Praat erover
En als je wil praten over dit onderwerp kan dat via het Centrum Seksueel Geweld of 113 Zelfmoordpreventie: 0800-0113. Studeer of werk je bij Zuyd? Dan zie je via MijnZuyd bij wie je terechtkunt.