Kenniscentrum Gezonde Rechtvaardige Samenleving
Een gezonde en rechtvaardige samenleving. Oftewel: een omgeving die burgers meer levenskwaliteit biedt. Omdat ze een betere gezondheid hebben én een gelijke kansen hebben op zorg, werk en onderwijs. Daar zetten wij onze kennis, netwerken en expertise graag voor in! Via multidisciplinair praktijkgericht onderzoek werken we aan innovaties die een gezonde en rechtvaardige samenleving mogelijk maken. De resultaten delen we actief en verwerken we in het onderwijs, zodat ook onze studenten bijdragen aan een samenleving met meer levenskwaliteit voor iedereen.
We zijn nauw verbonden met onze omgeving en weten wat er leeft. We kennen de uitdagingen waar burgers voor staan en werken intensief samen met het werkveld en andere partners die samen met ons aan echte oplossingen bouwen. In ons kenniscentrum bundelen ruim 80 onderzoekers van de 7 lectoraten binnen het domein Gezondheidszorg en Welzijn hun krachten. Ze werken samen met collega’s uit andere domeinen van Zuyd én met studenten. Altijd met focus op de burger!
Onze themalijnen
Het kenniscentrum richt zich op 5 themalijnen:
Sociale Rechtvaardigheid
We zetten ons in voor gelijke kansen en een eerlijke verdeling van voorzieningen zoals zorg, werk en onderwijs. Ook versterken we de inspraak en invloed van burgers. Dat doen we via onderzoek en praktijkontwikkeling, met speciale aandacht voor mensen in een kwetsbare positie.
Burgerparticipatie
Het is belangrijk om burgers actief te betrekken bij beleid, onderzoek en interventies. Zeker wanneer het gaat om effectieve en gedragen oplossingen. We richten ons op methodieken en strategieën die burgerparticipatie versterken. Zowel voor individuele burgers als voor gemeenschappen. Dat doen we via onderzoek en experimenten op het gebied van participatieprocessen.
Vitaliteit
Vitaliteit gaat over fysieke en mentale gezondheid, veerkracht en zingeving. Binnen dit thema focussen we op preventie, eigen regie en maatwerk. We onderzoeken hoe we kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl en een betere kwaliteit van leven voor zowel individuele burgers als gemeenschappen. Altijd met oog voor wat mensen nodig hebben én wat er mogelijk is.
Digitalisering
Digitale technologie speelt een steeds grotere rol binnen zorg en welzijn. Wij richten ons op toepassingen zoals digitale communicatie, monitoring, data-analyse en beslissingsondersteuning. We onderzoeken hoe deze technologieën effectief kunnen worden ingezet én hoe we de digitale vaardigheden versterken die professionals en burgers daarvoor nodig hebben.
Integrale Zorg en Ondersteuning
De uitdagingen in zorg en welzijn vragen om samenwerking tussen verschillende disciplines en organisaties. We richten ons op interprofessionele samenwerking en innovatieve zorgmodellen die de behoeften van burgers centraal stellen. Hiervoor ontwikkelen en evalueren we nieuwe werkwijzen die de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en ondersteuning verbeteren.
-
Onze projecten
- Project Sociale Rechtvaardigheid
Werken met waarden in de uitvoering van de participatiewet | lees meer - Project Burgerparticipatie
STERKplaats Heerlen | lees meer -
Project Vitaliteit
Leefstijl in Beweging | bekijk video -
Project Digitalisering
DOE MEE | lees meer
ZIVRA | lees meer -
Project Integrale Zorg en Ondersteuning
PlusWIJken | lees meer
City Deal Kennis Maken Limburg – Maastricht Gezonde Stad | lees meer
- Project Sociale Rechtvaardigheid
-
Samenwerken?
Wil jij ook bijdragen aan een samenleving waarin alle burgers een gezond leven kunnen leiden en gelijkwaardige kansen hebben? En een actueel vraagstuk op het gebied van gezondheid en welzijn aan ons voorleggen? Of onze kennis, netwerken en expertise op een andere manier inzetten om samen stappen te zetten naar een gezonde en rechtvaardige samenleving? Neem dan contact met ons op!
-
Lectoraten
In ons kenniscentrum werken 7 lectoraten vanuit hun eigen achtergrond en expertise samen. Door hun krachten te bundelen, kunnen ze passende oplossingen bieden voor actuele uitdagingen in de samenleving op het gebied van gezondheid en welzijn.
-
Samenwerkingsverbanden
Ons kenniscentrum neemt actief deel aan een aantal (academische) werkplaatsen, Living Labs, kennis- en expertisecentra en onderzoeksnetwerken.
Expertisecentrum
(Academische) Werkplaatsen
- Academische Werkplaats Duurzame Zorg
- Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg
- Academische Werkplaats Revalidatiezorg
- Academische Werkplaats Hulpmiddelen Zelfredzaamheid
- Werkplaatsen Ondersteuning Thuiswonende Ouderen
- Werkplaats Sociaal Domein Zuyd
Living Labs
- Revalidatie Innovatie Lab
- Living Lab Hambos
- Living Lab Gelijke onderwijskansen en inclusiviteit
Anders
-
Samenwerkingspartners
- Onderwijsinstellingen
Universiteit Maastricht, Vista - Ziekenhuizen
Maastricht UMC+, Zuyderland, Vie Curie - Zorg- en welzijnsinstellingen
Adelante, Sevagram, Envida, Cicero, Meander, Mondriaan, Koraal, Jens, Trajekt, MIK & PIW-groep, Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, Zorgnetwerk Elsloo - Overheidsinstellingen
Provincie Limburg, gemeente Sittard-Geleen, gemeente Heerlen, gemeente Meerssen, gemeente Roerdalen, gemeente Weert, gemeente Maastricht - Anders
GGD Zuid-Limburg, CZ, Burgerkracht Limburg, Buurtzorg, Schakel bv, Wonen Limburg, Steunpunt Mantelzorg Limburg, Movisie, Ieder(in), Knooppunt Informele Zorg, Vilans, Ergotherapie Nederland, Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie, NPI Kennis in Beweging
- Onderwijsinstellingen
-
Publicaties
- Themalijn 1: Sociale Rechtvaardigheid
- Themalijn 2: Burgerparticipatie
Goed ouder worden. Wat houdt dit in? - Themalijn 3: Vitaliteit
Preventieve Interventies voor het versterken van de psychische gezondheid en veerkracht van vluchtelingen - Themalijn 4: Digitalisering
- Themalijn 5: Integrale Zorg en Ondersteuning
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen